OKUL DEDİKLERİ


Bugünler de akıllarına geldi "Proje Okul" ile yapılanlara karşı çıkmak. Oysa bu proje 1980 den beri işliyor. Hangi yıl ne kadar ilmik atılacak eğitim sistemi ne kadar bozulacak ve çözülemez hale gelecek. Bugün hala din bezirganlarına inanıp peşinden sürüklenen yığınların arkasından sadece cahil bunlar deyip geçiştiriyoruz. Bu konuda birçok yazı yazıldı çizildi sosyal medyada yer buldu. Basının güçlü kalemleri yazdılar. Peki sonuç yazılanlara selam yola devam. 15 Temmuz tam bir tiyatro. 270 kişi ölmüş tiyatroyu hazırlayan ve sahneye koyanlar için zerre kadar önemi yok. Her seferinde gündemi meşgul edecek yada daha tatsız bir tabirle gıdaklayan tavukları besleyecek arpa darısı atıyorlar ortaya. Bu proje okullar ile ilgili yazılan güzel yazılar var tabii ki! 
Eee diyeceksiniz ki başka kimse yazmamış mı? Bu kadar sınırlı bir kitle mi görebilmiş böylesi büyük bir kördüğümü? Bunlar bile yeterince görememişler. Neleri görememişler? Gördüklerini de korkudan yazamamışlar. Hangi gördüklerini yazamamışlar. Herkes benimle aynı görüşte mi olmak zorunda tabii ki de hayır. Ancak ortada olan var olan gözümüzün önünde ilerleyen gittikçe karara düğüm üstüne düğüm atılan bir eğitim sisteminden bugün proje okul deyip sıyrılamayız olayı bu kadar küçümseyemeyiz. Her sokak ta bir camii olan ülkede yaşıyoruz. Buna rağmen sabah namazına giden cemaat camii başına 10 u geçmez. Bunlardan biri imam öbürü hatip yani müezzin. Kalanlarda bir ayağı çukurda yıllarca her haltı yemiş ölüm korkusu gelince dur şu namaza da gideyim bu sene ve her sene hacca da gideyim diyenler. Hac demişken bu topraklarda yaygın bir davranış biçimidir, hacca gidene kadar o meyhane senin bu meyhane benim dolaşırsın içki içersin. Hacca gidip de Hacı ünvanı alınca içki içmezsin. Çünkü cennette sana en kaliteli şaraptan bolca ikram edilecektir.
Konuyu dağıtmadan dönelim okul meselesine. Biri çıktı tüm okullar imam hatip olacak dedi. Algıladığı ve algıladığından aktardığı şu birkaç gazete de yazılandan farksız. Asıl proje tamamen radikal ve sunni inanca sahip cahil, korkak, yaratıcılıktan uzak bir nesil yetiştirmek. 1980 darbesinden sonra biran da imam hatip okullarının sayısı üçe katlandı. 15 temmuzdan sonra bu sayı tekrar katlandı. Hedef her okulu imam hatip yapmak değil yeni nesli kara cahil yapmak. Bugüne kadar düşüncen özgürdü en azından yeni neslin elinden onu da alacaklar.
Bugüne kadar seçim yapabiliyordun en azından artık senin yerine seçecekler.
Bugüne kadar okuma şansın vardı dün 15 Temmuz da onu da aldılar elinden yarın sadece anlamayacağın bir dili ezberleyip mırıldanarak geçireceksin hayatını.
Proje dedikleri bu yoksa okulları zaten 12 Eylül 1980 den beri yok ediyorlardı. Elde kalan 3-5 tane ile mi kurtaracaksın geleceğini. Proje sen o medeniyet seviyesine erişemiyorsan sık topuklarına o düşsün senin seviyene.
Proje okul değil proje yalana dayalı korkak bir toplum. Bu "Proje Toplum" da artık sona yaklaşıyoruz. 
Biz yazan değil seyreden olduk. Tiyatro devam ediyor. Son perde oyunun sonu değil karanlığın başlangıcı olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JIDOKA ÖĞRETİSİ 1

MAKİNE PLANLAMA

TELDEN ARABA